22 липня – тематичне зібрання "Фрукти зібрались на свято!"

Літо… Пора року, коли лагідно світить яскраве сонечко, співають весело пташки, по небу де-не-де пропливають білесенькі хмарки, а у садах достигають фрукти та ягоди. Усі фрукти є особливими, відрізняються кольором, розмірами, вмістом вітамінів та мікроелементів.

Рекордсменами серед фруктів за вмістом вітаміну С вважаються цитрусові: апельсини, лимони, грейпфрути, лайми, мандарини. Однак у природі існує ще один фрукт – це ківі, який хоча й не належить до цитрусових, але за вмістом вітаміну С їм нічим не поступається. Чому саме цей вітамін? Відповідь однозначна: за його неоціненну користь для організму людини, в якості підвищення імунітету, допомоги при частих застудах, втомлюваності,  порушенні концентрації уваги, безсонні.

Творча команда ПТР "Стимул" провела тематичне зібрання "Фрукти зібрались на свято!"

Програма заходу:

  • постановка сценарію у віршах за участю тренерів ПТР "Стимул": чотирьох міні-тренерів Діанки, Максимка, Миколки і Ромчика та тренера Височанської Оксани.
  • Міні-тренери, відповідно до вибраних ролей, підготували розповіді про фрукти: походження назви, корисні властивості, вміст вітамінів.
  • Ведуча, тренер  Височанська Оксана, написала загадки про фрукти, які відгадували усі присутні.

 

foto00002Міні-тренери Діанка та Максимко додатково, за власною ініціативою, зробили папку-трансформера. 

 

  

 

foto00001З першого погляду – це звичайна папка, та це не так. По-перше, на папці наклеєно малюнки різноманітних фруктів, так що дивлячись на неї, можна легко було відгадувати загадки. По-друге, посередині знаходиться диск, що є дуже символічним, адже це свідчить про прагнення дітей до здобуття знань та запам’ятовування. На диску розміщена мандаринка з рухомими автографами авторів Діанки та Максимка. Також діти прикріпили значок з гарним побажанням: "Желаю счастья". Міні-тренери зробили ще одну цікаву деталь – вирізану аплікацію мандаринки, яка при перевертанні змінюється на зображення Стимулятка. На думку дітей, це показує знання, які приховані всередині кожного з нас. І найцікавіше на останок – папка легко перетворюється на шапочку. Це винахід наших міні-тренерів, адже її можна одягнути та проводити різноманітні заняття та тренінги.

foto00003foto00004

 

 

 

 

 

 

Сценарій свята
"Фрукти зібрались на свято!"

foto00005

Ролі:
Діанка- мандаринка
Миколка – лимон
Ромчик – ківі
Максимко – апельсин
Височанська Оксана – ведуча. 

Ведуча:  
Гарні фрукти зібрались на свято
Такі соковиті, смачні, кислуваті:
Лимон, апельсин, мандаринка та ківі -
Веселі, життєрадісні й дуже щасливі.

Апельсин:
Програма святкувань буде проста:
Мандаринка-красуня – серед нас головна.
А ми, хлопчаки, допоможем охоче.
Свято таке пропустити ніхто не захоче!

foto00007foto00008

 

 

 

 

 

Ведуча:      Організуємо конкурс на краще вбрання,
Нехай допоможе фруктам родина уся.
У кого кращий костюм буде,
Демонструвати його зможе усюди!
Мандаринка захникала стиха:

Мандаринка:
Не обминути мені лиха.
Бо апельсин – колір, як я, має,
Та іншого одягу не одягає.

Ведуча:
Лимончик лише усміхнувся,
Хитрунчик у світло-жовтий вдягнувся.

Лимон:
Я світлий! Як сонечко, сяю,
І вітаміни весь рік зберігаю!

Ведуча:
А ківі поглянув з-під брів,
Він помирить усіх зумів:

Ківі:
Але ж неважливо, який колір у вас,
Бо головне, вітамінів запас.
Бо вітаміни потрібні усім:
Як і дорослим, так і малим!

Ведуча:
А лозунгом свята хай лунають слова:
"Фруктам корисним слава і хвала!"
Запросимо на свято ще фруктів багато:
Яблука, груші, сливи, гранати,
Виноград, абрикоси, персик і алича,
Радісно святкує фруктова сім'я. 

Екскурс в історію.

Мандарини — плоди фруктових дерев роду цитрусів. Батьківщиною мандаринів вважається південь Китаю. Мандарини  було завезено у Європу ще на початку ХІХ століття. Плантації існують в Іспанії, Алжирі та навіть на півдні Франції. Під час зимових свят на Україні на столі обов’язковою є присутність мандаринок, а духмяний аромат цих плодів у поєднанні із запахом ялинки створює атмосферу щастя, радості та святкового настрою. З мандаринів виготовляють варення, джеми.

Лимон - надзвичайно корисний фрукт жовтого кольору, відомий великим вмістом вітаміну С. Назва виникла від малайського слова "лемо". В Індії має назву "німу", а в Китаї - "лі-мунг", що означає "корисний для матерів". Батьківщина лимона - Індія, де він росте біля підніжжя гір Гімалаїв. У Китаї лимон був відомим ще до нашої ери, а у римлян з'явився в ІV столітті нашої ери, звідки поширився по всьому світі. В Азії лимон використовувався як протиотрута від різних отрут. 

foto00006 

 

 

 

 

Екскурс в історію.

Найцікавішим серед фруктів зеленого кольору є ківі, який з’явився тільки в середині ХІХ століття в результаті роботи садівника з Нової Зеландії Олександра Еллісона.Європейці називають ківі "китайським агрусом". Плоди ківі мають зелений колір й багато маленьких насінин, які красиво розташовані. Смак - щось середнє між аґрусом і полуницею. Фрукт  отримав свою назву через віддалену схожість з новозеландською пташкою ківі. Це рекордсмен за вмістом вітаміну С, адже 100 г його маси містить 360 мг цього вітаміну. Це чотирикратна добова доза для людини!

Апельсин ще називають "китайським яблуком". Апельсин у ХV столітті був ознакою розкоші й ці фрукти можна було зустріти винятково на столах  найбагатших осіб. * Апельсинові дерева є надзвичайно довговічними. Їхній вік може становити до 700 років! * Цікаво, що у 1820 р. у Бразилії на одному з дерев з’явилися апельсини без кісточок. Цей сорт зараз відомий як Navel orange. * Апельсини є дуже корисними: при втомі та поганому самопочутті досить кілька хвилин подихати над гарячою водою, в яку подрібнена цедра апельсинів - і це швидко поверне бадьорість та радість.

foto00011foto00012Сміх, жарти, правильні, а подекуди кумедні відповіді лунали звідусіль. Якщо відповідь на загадку була вірною, тоді на сцену виходив той міні-тренер ПТР "Стимул", який на святі грав роль цього фрукту і починав розповідати про себе.  І навіть ті з присутніх, хто раніше не дуже полюбляли фрукти, вирішили для себе, що будуть їх частіше вживати у їжу.  

 

 

Тренер ПТР "Стимул" Височанська Оксана зазначила: "Мені було дуже легко працювати над постановкою сценки, адже міні-тренери швидко запам’ятовували слова, дуже старалися і чітко виконували усі мої вказівки!"

Нижче подаємо невеличку частину представлених загадок, тож спробуйте відгадати і Ви!

ГОРДИМОСЯ ФРУКТОМ ЦИМ,
П'ЄМО ЗІ СМАКОМ СОКИ.
ВЕСЬ ОРАНЖЕВИЙ ТАКИЙ.
Це ВЕЛИКИЙ …
Я В ОРАНЖЕВІЙ ОДЕЖИНІ.
ЛЮБЛЯТЬ МЕНЕ У КОЖНІЙ РОДИНІ.
ОКРАСА КОЖНОГО СВЯТА,
АРОМАТОМ НАПОВНЮЄТЬСЯ УСЯ ХАТА.

ПУХНАСТА ОДЕЖИНА,
ЧОРНЕНЬКІ ЗЕРНЯТА,
БАГАТО ВІТАМІНУ "С" МАЮ,
УСІМ ЛЮДЯМ ДОПОМАГАЮ.

ЖОВТИЙ КОЛІР МАЮ,
ЯК СОНЕЧКО СЯЮ.
КИСЛУВАТИЙ ЧЕМПІОН.
УСІ ЗНАЮТЬ – ЦЕ …

foto00009

 

 

 

 

 

 

Правильних відгадок і фруктового достатку на столі бажає Вам
творча команда ПТР "Стимул". 

Пошук


Visitor counter, Heat Map, Conversion tracking, Search Rank