16 червня 2013 року – День медичного працівника! Професія медика – благородна та відповідальна!

Відчуваючи велику пошану до медичних працівників та їх праці, пов’язаної зі зміцненням та збереженням здоров'я, творча команда ПТР "Стимул" організувала тематичне зібрання "Професія медика – благородна та відповідальна!".

Для розкриття засад такої важливої та необхідної професії, тренери та міні-тренери ПТР "Стимул" підготували низку розповідей:
1. Життя та діяльність лікаря Гіппократа в Древній Греції.
2. Клятва Гіппократа (текст).
3. Роль медицини в житті кожної людини.
4. Зв'язок та медицина.

Адже, медик (лікар) - це особа, яка присвячує свої знання та вміння діагностиці, попередженню та лікуванню захворювань й збереженню здоров'я людей.

Екскурс в історію.
Святкування Дня медичного працівника, як професійного свята, в Україні щороку відзначається у третю неділю червня. Дата встановлена Указом Президента України № 281/94 від 03 червня 1994 року "…на підтримку ініціативи працівників установ і закладів охорони здоров'я України".

Щорічно також відмічаються:
12 травня — Міжнародний день медичних сестер;
у перший понеділок жовтня — Міжнародний день лікаря (професійний день працівників охорони здоров'я відзначається згідно виявленої ініціативи ВООЗ ООН як день єдності лікарів всього світу). 

Успішне лікування досягається шляхом постійного вдосконалення медичних знань і професійної майстерності, враховуючи досвід безпосереднього спілкування з пацієнтами.

Самовіддано працюючи, медики щодня рятують та дарують людям життя, надають надію на одужання та зміцнення здоров'я. Медичних професій є багато, але їх місія є одна – це зцілення людей.
З часом медичні професії удосконалюються, змінюються та використовують все більше новітніх технологій. Зв'язок тепер є невід'ємною частиною роботи медиків. Адже завдяки йому, при потребі, можна викликати машину невідкладної допомоги з медиками, які завжди прийдуть на допомогу та, навіть, врятують людське життя.

Телебачення теж увійшло в медицину, як допомога в лікуванні хворого, і стало буденною справою. До речі, є такий напрямок у медицині, який базується на використанні комп’ютерних і телекомунікаційних технологій – це телемедицина. Її головним призначенням є можливість проведення дистанційних онлайн-консультацій з метою підвищення якості діагностування та лікування, та, звичайно, ж трансляція проведення складних операцій для обміну медичною інформацією та досвідом.

Міні-тренер ПТР "Стимул" Максимко підготував та представив на огляд усіх присутніх сценку "Лікування друга!", в якій він, перевтіленням у роль медика, продемонстрував процес лікування хворого (сценка висвітлюється у фотоколажі та текстовому описі). Думки друга Максимка озвучував тренер ПТР "Стимул" Кустов Сергій Павлович, який допомагав у постановці сценки.

… У Максимка був хороший друг – Губка Боб. Разом їм завжди було весело та цікаво. Одного разу Губка Боб перестав посміхатися і виглядав зажуреним та невеселим. Коли Максимко запитав друга, що трапилося, той відповів:
- Мені дуже погано, у мене температура. Мабуть, я захворів!..
Максимко, звичайно ж, засмутився. Але тут його осяяла одна ідея.
- Я стану лікарем і тебе вилікую. Ти одужаєш, будеш здоровим і веселим, як раніше.
- Добре, - відповів Губка Боб. – Я згоден. А хто такий - лікар?
- Лікар (або його інша назва –медик), - почав розповідати Максимко, - це людина, яка допомагає іншим людям бути здоровими та радісними, лікує їх від різних захворювань. Є лікарі, які лікують людей, а ще є лікарі, які лікують тварин, – це ветеринари.

IMAG1Максимко прочитав відповідну медичну літературу про лікування та купив необхідні медикаменти.

 

 

 

IMAG2 IMAG3Пізніше одягнув марлеву пов'язку і … лікування розпочалося. 

 

 

 

IMAG4IMAG5IMAG6IMAG7Губка Боб був дуже слухняним та терплячим, і вправно виконував усі вказівки лікаря Максимка, навіть старався йому допомагати.

 

 

 

Після проведеного лікування Губка Боб швидко одужав і почав посміхатися.

IMAG8IMAG9- Дякую тобі, лікар Максимко, що так вчасно допоміг мені. Ти – справжній друг! 

 

 

На завершення сценки міні-тренер Максимко та тренер Кустов Сергій Павлович побажали усім присутнім залишатися завжди здоровими, щоб їхні Стимулятка зростали веселими та щасливими!

Екскурс в історію.
Першою професійною клятвою лікаря, відомою людству, стала клятва Гіппократа, якого прийнято вважати "батьком медицини".

Гіппократ (бл.460 до н. е. — бл. 370 до н. е.) жив у Древній Греції. Подорожуючи та вивчаючи медицину у різних країнах, він удосконалював свою практику зцілення хворих, дізнаючись про місцеві методи лікування, збираючи та систематизуючи отримані знання.

Після повернення на батьківщину заснував свою медичну школу. Великою заслугою Гіппократа є те, що він перший поставив медицину на наукову основу та довів, що розвиток цієї науки є неможливим без проведення дослідів та використання отриманих результатів у лікуванні.

Гіппократ поділяв причини всіх захворювань на два класи: ті, що зумовлені кліматом, особливостями ґрунту, води і ті, що викликані людським фактором – умови життя і праці, будова тіла, харчування, звички, вік, спадковість тощо. Своєю лікарською діяльністю він довів, що всі захворювання є наслідком дії різноманітних чинників, визначив основні стадії розвитку хвороб і розробив методи їх діагностики та лікування.

Гіппократ є відомий у світі і як автор знаменитих принципів лікування: надавати користь і не шкодити пацієнтам; шукати причину хвороби; протилежне лікувати протилежним; в лікуванні використовувати природні засоби; вважав, що їжа має бути ліками, а ліки — їжею.

Це були перші передумови осмислення причин захворювань та лікування людей. Вчення Гіппократа спричинило великий вплив на подальший розвиток медицини наступних епох.

 

Пошук


Visitor counter, Heat Map, Conversion tracking, Search Rank