Тай Цзи Цюань: шлях до розвитку!

 

Походження і класифікація шкіл бойових мистецтв – один із загадкових та таємничих питань в історії китайської культури. Існує багато легенд про виникнення різноманітних шкіл, про засновників, про принципи їхньої філософії.

Беззаперечним фактом залишається один: бойові мистецтва – це традиція, якій уже багато років, і яка виникла там, де повинна була виникнути.

Замкнута когорта учнів певної школи на чолі з Учителем – була у Китаї чи не єдиним способом навчання бойового мистецтва. Кожна особистість позиціонувалася з точки зору унікальності та неповторності, тому і навчання було сугубо індивідуальним.

Досить відомими та впливовими центрами розвитку бойових мистецтв були даоські монастирі, розміщені в горах Емейшань (провінція Сичуань) та Уданшань (провінція Хубей). Вважається, що майстри монастирів з гір  Емейшань дали початок  трьом головним напрямкам і дев'ятьом школам, а мистецтво даоських наставників з гори Уданшань призвело до виникнення півтора десятків шкіл.

В горах Уданшань в XIV – XV століттях жив легендарний Чжан Саньфен. Його вважають засновником відомого напрямку кулачного бою – Тай Цзи Цюань. Перша згадка про цю школу відноситься до середини XVІІ століття і пов'язується з іменем Чень Вантін. Чень Вантін народився в провінції Хенань. Будучи чудовим майстром У ШУ, вирішив навчати інших людей.

За основу нового стиля Чень Вантін взяв форми кулачного бою, відомі йому з навчального посібника "Трактат про мистецтво кулачного бою", який створив знаменитий генерал Ци Цзигуана (1528 – 1587 рр). ). З 32 позицій Чень відібрав 29 і склав 5 комплексів Тай Цзи Цюань, один комплекс Чан Цюань - "довгого кулака" і комплекс під назвою Паочуй - "вибухові удари".

Чень Вантін розглядав У ШУ не лише як метод ведення поєдинку, але і як шлях до внутрішнього саморозвитку. За його словами,  вищою метою Тай Цзи Цюань є збереження здоров'я і збільшення тривалості життя. Поняття "принцип" (лі) стає ключовим у стилі: "Якщо принцип не досягнутий, то  бойове мистецтво є не високим". Кожен рух повинен починатися в серці та душі (сінь), відкликатися в імпульсі волі - і, яка стимулює струм - ци. Ци в свою чергу дає реалізацію фізичній силі - лі.

З часом виникає поділ шкіл на "внутрішні" (ней цзя) та "зовнішні" (вай цзя). З кінця ХІХ століття "внутрішніми" школами стали називати класичні даоські школи У ШУ – Тай Цзи Цюань, Сін'іцюань, Багуачжан.

Тай Цзи Цюань (інші назви – тайцзи, тай чі) в перекладі з китайської мови означає "Кулак Великої Межі". 

Друга класична школа "внутрішнього" напряму - Сін'іцюань (в перекладі "Кулак Форми Волі") – починає свою історію від знаменитого полководця ХІІ століття Юе Фея.

Ще одна класична школа кулачного бою в Північному Китаї – Багуачжан (в перекладі "Долоня Восьми Триграм") була заснована у другій половині ХІХ століття Дун Хайчуанем.

"Зовнішні" та "внутрішні" школи відрізняються між собою за багатьма ознаками:

  1. У "зовнішніх" школах рухи швидкі, різкі, поривчасті, а у "внутрішніх" – повільні, м'які та плавні;
  2. У "зовнішніх" школах прийнято проводити рухи по прямій лінії, а у "внутрішніх" – по сфері;
  3. У "зовнішніх" школах дихання переривчасте та швидке, а у "внутрішніх" – плавне та глибоке;
  4. Бійці "зовнішніх" шкіл мають грізний вигляд,  їх внутрішній стан проявляється в зовнішньому вигляді, майстри "внутрішніх"шкіл – виглядають спокійно, і їх духовний стан є внутрішньо прихованим;
  5. У "зовнішніх" школах тренують окремі системи організму, а у "внутрішніх" – "єдине дихання".

Звичайно, в Китаї існують ще багато інших шкіл кулачного мистецтва. Китайці говорять, що їх налічується близько трьохсот. Більшість шкіл мають назви тварин або птахів: наприклад, школи Журавля, Собаки, Богомола, Мавпи, Орла і т.д. Однак подібні стилі носять локальний, тобто місцевий, характер і не мають під собою того теоретичного підґрунтя, який містять класичні "внутрішні" школи.

Пошук


НОВИНИ

Відбудеться науково-практичний семінар «Інтелектуальні технології на сучасному етапі» Буде проаналізовано питання напрямки впровадження інтелектуальних технологій на сучасному етапі, підходи до удосконалення діяльності підприємств, систем збору та передачі даних. Досліджено шляхи практичного впровадження нових засобів обробки і...
Колектив та керівництво Науково-дослідного інституту інфокомунікацій Державного університету інтелектуальних технологій і зв'язку вітає всіх причетних до технологій зя'язку та інформатики з Новим 2024 роком та бажає усім міцного здоров'я, творчих і наукових звершень! ТА МИРНОГО...
ШАНОВНІ СТУДЕНТИ! ВІТАЄМО ЗІ СВЯТОМ! Бажаємо здоров’я, натхнення, яскравих вражень, хороших знань і легких іспитів! Нехай студентські роки збагатять вас знаннями та залишать приємні спогади на все життя! З нагоди свята даруємо кожному з вас можливість пройти...
Visitor counter, Heat Map, Conversion tracking, Search Rank