Історія виникнення стилю Він Чун

 

Про стиль Він Чун на Заході дізналися завдяки Брюсу Лі – це був перший стиль Кунг-Фу, який він освоїв. І згодом Він Чун вважали одним з ефективних способів самооборони.

Розвиток стилю більш детально можна прослідкувати протягом останніх 300 років, бо попередні відомості можуть бути неточними. Незважаючи на те, що знання бойового мистецтва в Китаї передаються лише по сімейним лініям, Він Чун став популярним та поширеним в Південному Китаї. Про історію його виникнення існують різні, подеколи не пов’язані між собою легенди.

Легенда 1. Виникнення стилю традиційно пов'язують з монастирем Південний Шаолінь в провінції Фуцзянь. Цей монастир був фортецею, де викладалось класичне бойове мистецтво. Через 15 - 20 років навчання звідти виходив ідеальний монах-воїн.

Необхідність протистояння постійним нападам ворогів змусила п'ять кращих майстрів бойових мистецтв Китаю зустрітися та обговорити переваги та недоліки їхніх стилів, щоб пришвидшити процес навчання монахів-воїнів. Вони вибрали найбільш ефективні  методи та прийоми і створили систему, завдяки якій навчання тривало 5 - 7 років.

Та виконати задумане вони не встигли. На монастир напали, і він був зруйнований. Залишилась єдина монахиня Нг Муі, яка знала принципи нової системи. Вона взяла на виховання сироту – дівчину Він-Чун (ім'я якої означало "Вічна Весна") та передала їй свої знання. Він-Чун виявилася доволі здібною ученицею та продовжила вдосконалення стилю.

За легендою вона не програла жодного бою чоловікові за все своє життя. Вона взяла на озброєння таку техніку ведення бою, яка є прийнятною для жінки, що за фізичною силою є слабшою від чоловіків.

Легенда 2. За другою легендою, стиль був розроблений жінкою Янь Юнчунь (Янь Вічна Весна), яка була дочкою монаха Янь Ера (за іншою версією Янь Си) монастиря Південний Шаолінь. Принципам стилю її навчив батько.

Легенда 3. Жінку Янь Юнчунь (Янь Вічна Весна) стилю навчила монахиня того ж таки монастиря Нг Муі.

         Він Чун можна умовно поділити на 2 напрямки: китайський та в’єтнамський.В Китаї існує до 50 шкіл, у В'єтнамі -  15. У китайських школах робота з енергетикою ("цигун") починається з ступеня майстра, у в'єтнамських школах – з перших етапів. Однак, майстри обох напрямків досягають приблизно одного рівня, відрізняються лише шляхи досягнення цілі.

Відомим представником китайської школи є Брюс Лі.

В'єтнамський напрямок – школа Те Конга. Відомим представником є Стівен Сігал.

У Він Чун немає обмежень за віком та фізичною формою, на противагу європейським фітнес-системам, які прийнятні для молодих людей, та не підходять людям зрілим, організм яких може не витримати навантажень.

Пошук


НОВИНИ

Відбудеться науково-практичний семінар «Інтелектуальні технології на сучасному етапі» Буде проаналізовано питання напрямки впровадження інтелектуальних технологій на сучасному етапі, підходи до удосконалення діяльності підприємств, систем збору та передачі даних. Досліджено шляхи практичного впровадження нових засобів обробки і...
Колектив та керівництво Науково-дослідного інституту інфокомунікацій Державного університету інтелектуальних технологій і зв'язку вітає всіх причетних до технологій зя'язку та інформатики з Новим 2024 роком та бажає усім міцного здоров'я, творчих і наукових звершень! ТА МИРНОГО...
ШАНОВНІ СТУДЕНТИ! ВІТАЄМО ЗІ СВЯТОМ! Бажаємо здоров’я, натхнення, яскравих вражень, хороших знань і легких іспитів! Нехай студентські роки збагатять вас знаннями та залишать приємні спогади на все життя! З нагоди свята даруємо кожному з вас можливість пройти...
Visitor counter, Heat Map, Conversion tracking, Search Rank