1 вересня 2014 року – тематичне зібрання "Україна – єдина країна!"

DSCN3517Перше вересня – День знань. Для кожного цей день є особливим, він несе у собі радість від того, що починається новий навчальний рік, та лагідний щем, що промайнуло тепле літо.

Першокласники з трепетом та хвилюванням чекають цього дня, адже тут вони зроблять перші кроки на шляху до знань. Школярі з нетерпінням очікують зустрічі з друзями, прагнучи поділитися тим, як провели літні канікули, та бажанням учитися. Батьки згадують свої незабутні роки, проведені у школі, а вчителі, як надійні порадники та наставники, відчувають свою відповідальність, оскільки навчають життєвої мудрості.

Пролунав шкільний дзвоник і у безхмарне небо злетіли сині та жовті надувні кульки, а разом з ними злетіли увись мрії українців з побажаннями добра, радості, любові та миру!

Екскурс в історію.

У літописі «Повість временних літ» згадується про заснування князем Володимиром першої в Київській Русі школи. Її виникнення пов’язане з впровадженням християнства у Київській Русі і датується 988 роком. Дана школа знаходилась в приміщенні Десятинної церкви в м. Києві, називалась школою «книжного вчення» і у ній навчалось майже 300 школярів.

У XI ст., в період найбільшого розквіту Київської Русі, існували певні види шкіл: школи "книжного вчення", монастирські школи, школи грамоти та жіночі школи.

Школи «книжного вчення» вважалися закладами підвищеного типу. Прикладом були школа князя Володимира (988 р.) та школа князя Ярослава Мудрого (1037 р.), яка існувала при Софійському соборі в м. Києві. Тут готували писарів та перекладачів.

При монастирях виникали монастирські школи, в яких училися ченці. Їх навчали письму, читанню й лічбі, велику увагу приділяли вихованню таких якостей, як покірність, терпіння та аскетизм.

У містах діяли школи грамоти для дітей бояр, купців, багатих ремісників. Дані школи функціонували за рахунок коштів батьків, тому там мали змогу навчатись лише діти тих заможних сімей, які могли оплатити навчання.

У жіночих школах займалися вихованням жінок із знатних родів. Найбільш знаною є школа при Андріївській церкві у Києві, заснована сестрою Володимира Мономаха, Ганною Всеволодівною, у 1086 році. Пізніше подібні школи з’явилися в інших містах.

Однак переважна більшість дітей виховувалась тоді в сім’ях. Передусім їх навчали сільськогосподарській праці або віддавали вчитися до ремісників.

Міністерство освіти і науки України у 2014 році перший шкільний урок рекомендувало провести під темою «Україна – єдина країна!». Науково-дослідний інститут інфокомунікацій ОНАЗ ім. О.С.Попова вирішив долучитися та провести тематичне зібрання під однойменною назвою.

Творча команда тренерів та міні-тренерів Програми творчого розвитку "Стимул" представила такі заходи:

1. Бесіда «Україна у нас єдина!», під час проведення якої тренерами ПТР «Стимул» висвітлено історичні періоди становлення державності України; дано короткий огляд теперішнім подіям в Україні, значну увагу приділено питанням національної самосвідомості та патріотизму.

2. Спільне оформлення колажу «Ми – українці!», до створення якого долучилися всі присутні.

На фоні державного прапору України розміщено обласні центри, кетяги калини здавна вважалися символом нашої держави, а голуби – символом миру!

Кожен вносив свою часточку душі та серця у роботу, щиро прагнучи безхмарного неба над головою та миру!!!

DSCN3516 DSCN3521 DSCN3513 DSCN3525

3. Факт-бесіда «Державні символи України – важливі ознаки суверенності держави»:

DSCN3510Міні-тренер ПТР «Стимул» Миколка – про Державний Прапор України

 

 

 

 

 

DSCN3543Міні-тренер ПТР «Стимул» Діанка – про Державний Герб України

 

 

 

 

 Міні-тренер ПТР «Стимул» Ромчик – про Державний Гімн України

4. Міні–тренер ПТР «Стимул» Максимко підготував доповідь на тему «Конституція України – основний закон держави!».

Екскурс в історію.

У Конституції України у статті 20 сказано, що:

«Державними символами України є Державний Прапор України, Державний Герб України і Державний Гімн України.

Державний Прапор України - стяг із двох рівновеликих горизонтальних смуг синього і жовтого кольорів.

Великий Державний Герб України встановлюється з урахуванням малого Державного Герба України та герба Війська Запорізького законом, що приймається не менш як двома третинами від конституційного складу Верховної Ради України.

Головним елементом великого Державного Герба України є Знак Княжої Держави Володимира Великого (малий Державний Герб України).

Державний Гімн України - національний гімн на музику М. Вербицького із словами, затвердженими законом, що приймається не менш як двома третинами від конституційного складу Верховної Ради України».

У Законі України «Про Державний гімн України» від 6 березня 2003 року сказано, що: «Державним Гімном України є національний гімн на музику М. Вербицького із словами першого куплету та приспіву твору П. Чубинського».

Тематичне зібрання вийшло змістовним й актуальним, враховуючи насичені та неоднозначні події сьогодення, однак пройшло у піднесеній атмосфері. Багато слів сказано про відважну мужність і патріотизм українців, які показують (демонструють) відвагу, рішучість, власну честь й гідність!

Тож у день Першого вересня
хочеться побажати всім
мужності, незламності духу, наснаги,
віри у власні сили та, звичайно, єдності!

А оскільки це також День знань,
то бажаємо усім учням бути наполегливими у навчанні,
прагнути до подальшого здобуття освіти,
а також до розвитку та реалізації власних здібностей та талантів,
а батькам та вчителям – терпіння і оптимізму!

Пошук


Visitor counter, Heat Map, Conversion tracking, Search Rank