21 лютого 2014 року – Міжнародний день рідної мови "Вивчаймо рідну мову!"

lllllllРідна мова… Скільки таємничості й ніжності криється у цих словах. Адже мова – це величезна скарбниця духовних надбань народу, його славетного історичного минулого, праці та творчих здобутків багатьох поколінь людей, які з давніх давен спільно формували засади правопису, культури мовлення та духовності.

У світі існує від шести до семи тисяч мов (остаточна цифра невідома, оскільки неможливо встановити точні відмінності між діалектами однієї мови та різними мовами). Та кожна мова є неповторною, з індивідуальними особливостями, а в поєднанні вони разом формують єдину світову культуру. І внесок окремо взятої мови є неоціненним.

Екскурс в історію.

Міжнародний день рідної мови світова спільнота щорічно відзначає 21 лютого. Проголошення свята відбулося на ХХХ сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО, що тривала з 26 жовтня до 17 листопада 1999 року в Парижі. Датою першого святкування вважається 21 лютого 2000 року, а місцем проведення - штаб-квартира ЮНЕСКО в місті Парижі (Франція).

Мета заснування та відзначення Міжнародного дня рідної мови – сприяння культурному та мовному різноманіттю, вивчення іноземних мов, запобігання зникненню мов.

ЮНЕСКО розроблено унікальний спеціалізований Атлас "Мови світу під загрозою зникнення", у роботі над яким брало участь більше 30 спеціалістів. У 2009 році в Парижі ЮНЕСКО представив електронну версію цього Атласу, що дає змогу користувачам дізнатися про мови, які можуть з часом зникнути. На сьогоднішній час у ньому налічується близько 2 500 мов. Ці мови поділено на 5 груп, а саме: нестабільність, загроза, серйозна загроза, критична ситуація та повне зникнення (з 1950 року). Як показують дані, зникнення мов є негативною тенденцією, що спостерігається по всьому світі.

Народ, який шанує рідну мову та піклується про її збереження, зможе інтелектуально та духовно розвиватися й зберегти власну самобутність. Недаремно кажуть, що душа народу – це його мова, адже якщо зникає мова – зникає народ. Тому так важливо оберігати, вивчати та шанувати рідну мову.

Під час вивчення рідної мови основну увагу слід звертати на правила написання слів, побудову речень та пунктуаційні норми (правила вживання розділових знаків). Адже будь-яка пунктуаційна помилка певною мірою порушує зміст висловлювання і здатна до видозміни тексту. Досконале знання пунктуаційних норм покращує писемне спілкування людей, полегшує взаєморозуміння, сприяє піднесенню культури мовлення та грамотності окремої особистості.

До Міжнародного дня рідної мови  творча команда ПТР "Стимул" підготувала та провела міні-сценку "Суперечка розділових знаків!".

Автор: Височанська Оксана

Міні-сценка "Суперечка розділових знаків!"

Дійові особи та виконавці:

0001Граматика – тренер ПТР "Стимул" Височанська Оксана

 

0002Правопис – тренер ПТР "Стимул" Снігур Євген

 

0003Помилка - міні-тренер ПТР "Стимул" Миколка

  

0004Знак запитання – міні-тренер ПТР "Стимул" Максимко

 


0005Кома
- міні-тренер ПТР "Стимул" Ромчик

 


0006Крапка
- міні-тренер ПТР "Стимул" Діанка

 

0007Тире - міні-тренер ПТР "Стимул" Миколка 

 

Граматика: Добрий день! Я – Граматика. Усі Ви знаєте, яка я потрібна. Адже завдяки мені слова правильно будуються у речення, речення – в тексти, які набувають змісту та інформативного наповнення.

Правопис: Доброго дня Вам! Я – Правопис. Я забезпечую дотримання всіх загальновизнаних правил для передачі мови на письмі. Під моїм керівництвом знаходяться правила написання слів та розділових знаків.

Граматика: В кожній мові присутні розділові знаки, які допомагають висловлювати думки на письмі та висвітлювати емоції. Без розділових знаків нам не обійтися.

Правопис: Кожен розділовий знак – це певна емоція, що передається на письмі та допомагає людям краще розуміти один одного.

Граматика: Та одного разу сталося несподіване: розділові знаки зібралися разом та посперечалися, хто з них найважливіший і найбільше допомагає людям.

Тире: Привіт усім.

Знак запитання: Привіт!Я хочу задати запитання. Хто з нас, розділових знаків, є найважливішим. Правда, це я?

Кома: А чого це ти так вирішив. Напевне, це все таки я.

Крапка: Без мене люди не обійдуться, оскільки моє слово є завжди останнім. Так що найважливішою є я.

Правопис: Раптом розділові знаки помітили, що до них хтось наближається…

Помилка: Зустрічайте мене бурхливими аплодисментами. Це я – велика, красива, і як завжди неочікувана Помилка.

Тире: Тебе -  ніхто сюди не запрошував.

Знак запитання:  Не зрозумів? А ти звідки прийшла? І як тут опинилася?

Помилка: Як багато у тебе запитань. Та й це не дивно, адже ти знак запитання.

Крапка: Давайте все-таки поставимо крапку у нашій суперечці. А ти, Помилко, нам не заважай.

Помилка: Я відповім Вам всім, що мене ніхто і ніколи не запрошує до себе. Я сама з'являюся неждано, негадано, несподівано.

Кома (перебиває): Та годі сперечатися. Давайте поставимо кому в нашій суперечці, тобто паузу, і переведемо дух. Ось бачите, без мене Вам не обійтися.

Тире: Спокійно-спокійно. А без мене хіба може існувати який-небудь запис? Навіть в найменшому тексті я зустрічаюся. Значить, я потрібний.

Знак запитання: Будь-який  запис без тире точно не зможе існувати. Це я точно знаю. Навіть без зайвих запитань.

Помилка: Та все одно при написанні я теж часто трапляюся… А, отже, я найпотрібніша людям.

Крапка: Та давайте поставимо крапку у нашій розмові.

Знак запитання:  Ну і набридлива ти. Через тебе нічого не можна запитати. А мені ж цікаво…

Кома: Я в написанні найважливіша, бо завдяки мені одна думка закінчується, а інша починається.

Крапка: Перепрошую, але тут найголовніша я. Бо кінець речення і думки – всьому вінець.

Тире: А без мене як? Ставиться тире (а це - довга пауза, з'являється час поміркувати) і думка пливе в нове русло, розвивається, розширюється…

Кома: Стоп! Це я - пауза, я даю людині зібратися з думками і продовжувати далі свою думку.

Помилка (в'їдливо):   От Ви такі серйозні, а я полюбляю пожартувати. Можете розставити свої знаки у реченні, а я – раз! І буква інша, а, може і слово. Так зміст тексту і змінився. Мало бути "мало" -  вийшло "мило". Мала бути "сорока" – вийшла "морока"…

Правопис: Годі вам сперечатися. Щоб не було ніяких непорозумінь, я скажу, що всі розділові знаки є важливими: і "кома", і "тире", і "знак запитання" і, звісно, "крапка".

Граматика: Якщо вони поставлені правильно та знаходяться на потрібному місці. Тільки важливо пам’ятати усім, що лише помилкам не місце у нашій мові та у нашому житті! Хіба що, як виняток, і то, заради жарту! 

Завантажити сценарій

Плекайте рідну мову, пишайтеся нею.

Кожного дня сприяйте її розвитку та поширенню.
І любіть її!

Пошук


Visitor counter, Heat Map, Conversion tracking, Search Rank